Online program til koncerten 'Via Artis - Via Feminae' med undertitlen 'Kvinders spor i musikken'
- Baggrund -
Mange af os er vokset op med ideen om, at musikhistoriens genier er mænd. Mange ser det derfor også som en naturlig ting, at det klassiske repertoire overvejende består af værker, der er komponeret af mænd.
Vi har også lært, at de få kvinder, der op igennem historien insisterede på at komponere, aldrig fik et ben til jorden i en mandsdomineret musikverden. Det er derfor, i følge denne generelle idé, at vi sjældent hører klassiske værker skrevet af kvinder.
Men den idé er ikke i overensstemmelse med sandheden; Hvis vi graver dybere ind i musikhistorien, fra Middelalder til vore dage, finder vi et stort antal kvinder, der faktisk var anerkendte som komponister i deres samtid.
Så hvad gik der galt, for at vi i 2020'erne ender op i en situation, hvor det er nødvendigt at insistere på kønskvotering i et moderne koncertrepertoire? Og er det en patriarkalsk forvaltning af kulturlivet, der er den hele årsag?
Via Artis Konsort tager i programmet Via Artis – Via Feminae publikum med på en musikalsk rejse op gennem historien. Vi ser på det aftryk, en række kvinder satte i deres samtid og eftertiden, fra Middelalderens Hildegard von Bingen og Renæssancens Francesca Caccini op til det 20. århundredes kendte og ukendte komponister som Johanna Senfter og Tekla Griebel Wandall. Det er ny musik for de fleste koncertgængere men skønne værker, der allerede beviste sit værd i samtiden.
Musikken sættes ind i tidens kontekst ved hjælp af små anekdoter og tidsbilleder i form af digte og breve, skrevet til og af komponisterne selv.
- Program -
Ave Generosa (1150), Hildegard von Bingen
Hildegard von Bingen (1098-1179) var en tysk abbedisse, læge, komponist og forfatter, hvis visioner og skrifter gjorde hende til en af middelalderens mest indflydelsesrige kvinder. Hun blev helgenkåret i 2012 og betragtes som en kirkelærer. Hendes musik er himmelsk inspireret, og "Ave Generosa" – skrevet omkring 1150-1170 – er en smuk hyldest til Jomfru Maria. I denne koncert fremføres værket af Via Artis med Xalumó (en tidlig form for klarinet) og vokal.
Préludium & Air: Ne peut-on vivre (1715), Élisabeth Jacquet de La Guerre
Élisabeth Jacquet de La Guerre (1665-1729) var en fransk barokkomponist og cembalist, kendt som en af de første kvinder til at udgive operaer og kammermusik. Som vidunderbarn ved Ludvig XIV’s hof udviklede hun en imponerende karriere. "Ne peut-on vivre" fra Cantates Françoises (ca. 1715) skildrer kærlighedens smerte, længsel og håb – en bevægende fortælling sat i en elegant barokmusikalsk ramme.
Nani Nani, traditionel sefardisk vuggevise
"Nani Nani" er en traditionel sefardisk vuggevise sunget på ladino, en tidlig spansk dialekt. Vuggevisen er gået i arv blandt de sefardiske jøder, der blev fordrevet fra Spanien i 1492, og kombinerer spanske, arabiske og osmanniske musikalske elementer. I modsætning til mange vuggeviser rummer den en dyb melankolsk tone, hvor en mor synger til sit barn, og samtidig giver udtryk for sin egen smerte – ofte forbundet med ulykkelig kærlighed eller et uønsket ægteskab.
Chi desia di saper (1618), Francesca Caccini / M. Buonarotti
Francesca Caccini (1587–1641) var en italiensk barokkomponist, sanger og lutenist ved Medici-hoffet. Hun skrev La liberazione di Ruggiero (1625), den første kendte opera komponeret af en kvinde. Hendes musik balancerer mellem monodi, virtuos sangstil og følelsesmæssigt rige melodier. "Chi desia di saper" reflekterer over kærlighedens gådefulde natur og understreger dens uforudsigelighed og kraft gennem en smuk, poetisk tekst og en melodisk linje, der fremhæver ordenes emotionelle dybde.
A Salvo (2023), Christina Majbom Jelling Holm
Christina Majbom Jelling Holm er en dansk mezzosopran og komponist, kendt for sin minimalistiske og konceptuelle stil. Hun eksperimenterer med usædvanlige instrumentkonstellationer og integrerer vokalen som en del af ensemblet snarere end som solist. A Salvo er en personlig hyldest til hendes søster og svoger, der hjalp hende gennem en svær tid. I denne koncert optræder Holm både som komponist, sanger og percussionist.
Sarabande (1950), Johanna Senfter
Johanna Senfter (1879–1961) var en tysk komponist og elev af Max Reger. Hendes omfattende værkproduktion omfatter symfonier, kammermusik og klaverstykker, hvor hun forener senromantikkens følelsesmæssige dybde med komplekse harmonier inspireret af Bach og Reger. "Sarabande" er anden sats i Kleines, leichtes Trio (op. 134), komponeret omkring 1950. Stykket, inspireret af barokkens dansesatser, udstråler en rolig og reflekterende karakter.
In amor chi vuol ardir (1700), Antonia Bembo / Aurelia Fedili
Antonia Bembo (ca. 1640–1720) var en italiensk barokkomponist og sanger. Hun studerede hos Francesco Cavalli og forlod senere sin mand for at søge støtte hos Ludvig XIV i Frankrig. Hendes musik forener italiensk ekspressivitet med fransk elegance og spænder over operaer, kantater og religiøse værker. "In amor chi vuol ardir" betyder "I kærlighed kræves mod" og er en passioneret kantate, der skildrer kærlighedens risici og intense følelser gennem et udtryksfuldt barokmusikalsk sprog.
Nocturne (1893), Tekla Griebel Wandall / Gabriel Peignot
Tekla Griebel Wandall (1866–1940) var en dansk komponist, pianist og musikpædagog, hvis værker spænder over opera, ballet og vokalmusik. Nocturne (Le Rossignol) er en senromantisk sang for sopran og klaver, inspireret af nattergalens sang. Med ekspressive melodier og rige harmonier afspejler værket hendes forkærlighed for naturtemaer og følelsesmættede udtryk – en sand perle inden for romantisk vokalmusik.
--------
Digte & breve
First Fig & Second Fig, Edna St. Vincent Millay
For hver begyndelse, Tove Ditlevsen
Brev til Tekla G. Wandall, Edvard Grieg
Diverse oversættelser af teksterne fra programmets sange.
--------
Via Artis Konsort:
Christina Majbom Jelling Holm, Sang & Percussion
Tine Maj Kofoed Antonsen, Klarinet, basklarinet & Xalumo
Poul Udbye Pock-Steen, cembalo & organetto
Find os på de sociale medier:
Via Artis Konsort Mastodonprofil: @viaartis@ballhaus.community
Via Artis Konsorts hjemmeside: http://www.musica.nu
Facebook: https://www.facebook.com/viaartiskonsort
Instagram: @viaartiskonsort