Det Virtuelle Musikfælleskab er en ide der har været undervejs længe. Nedlukningerne under pandemien skubbede ekstra på.
Nu er ideen implementeret, værktøjerne udviklet og systemet sat op.
Hvad er Det Virtuelle Musikfællesskab?
Det Virtuelle Musikfælleskab er ideen om et virtuelt, online miljø, skabt omkring forskellige projekter indenfor musik og musikdramatik. Det er ikke tænkt som en erstatning for livekoncerter og musikdramatik, men som et supplement til, eller som en integreret del af de live-aktiviteter der allerede finder sted.
Koncerter og scenekunst er, udover at være kunstarter i sin egen ret, også sociale og socialiserende aktiviteter. Med Det Virtuelle Fælleskab forsøger Ballhaus at skabe et virtuelt socialt miljø omkring de aktiviteter vi producerer, særligt i forbindelse med de mere eksperimenterende projekter, og dem der har fokus på publikumsudvikling.
Hvordan gør vi det?
Vi gør det i praksis ved at skabe en platform -
-
- der indeholder lyd og billeder fra Ballhaus' forskellige aktiviter, f.eks i form af streaming, playlister eller videofilm, ofte med en journalistisk vinkel der præsenterer baggrunden for aktiviteterne.
-
- der faciliterer en reel to-vejs kommunikation mellem alle parter, der på forskellig vis er medejere af aktiviteterne. Medejere vil i vores optik sige kunstnere, publikum, arrangører, kulturjournalister og andre, der er en del af kunstens og kulturens økosystemer.
Hvorfor gør vi det?
Kunst er også en social aktivitet. Koncertmusik er også Musicking*. Vi vil gerne integrere kunsten i de sociale online-vaner vi, som borgere i det 21. århundrede, allerede har.
Det meste musik og scenekunst fortjener desuden en større opmærksomhed. Med et virtuelt musikfællesskab kan vi brede kendskabet til nye og spændende projekter ud til et bredere publikum.
Hvad er der nu galt med Facebook ...?
Facebook (og andre SoMe platforme) er ikke ideelle værktøjer til fællesskaber, hvor kommunikationen er to-vejs. Ikke mindst fordi platformenes algoritmer suverænt bestemmer over infomationsudvekslingen. Mange af platformene er også ved at være lidt old-school …
Hvorfor handler fælleskabet kun om Ballhaus' projekter?
Det gør det bestemt heller ikke! Ballhaus producerer sit eget indhold; streaming, videoer, playlists, etc. Det vil sige indholdsdelen, der udgør det ene af de to ben, Det Virtuelle Musikfælleskab står på. Mange andre aktører i musiklivet producerer lignende indhold, og flere kommer hele tiden til.
Det andet ben, kommunikationsdelen, er derimod åben og rettet mod alle aktører i kunstens og kulturens økosystemer; kunstnerne, deres publikum, arrangører, kulturjournalister etc. Vi stiller en kommunikationsportal ballhaus.community frit til rådighed med det håb, at vi, indenfor en overskuelig fremtid, sammen kan opbygge et fælleskab, hvor alle parter kan kommunikere sammen, lære af hinanden, henvise til hinanden og søge inspiration hos hinanden. Et reelt online fælleskab for alle os der lever af og med musik og scenekunst.
Og så til det rent tekniske .....
ballhaus.community er bygget på open-source applikationen Mastodon og det federale netværk Fediverse. Hvordan det fungerer, kan du læse mere om i denne artikel.
Mastodons popularitet vokser i øjeblikket eksponentielt, ikke mindst på grund af Elon Musk nylige indtræden på SoMe scenen. Der er masser af informationer at finde om Mastodon og Fediverse på internettet.
* Musicking er et begreb som musiksociologen Christoffer Small har opfundet og henviser til musik som social aktivitet