I denne blog vil jeg dele min oplevelse af ITER-kurset løbende, og forhåbentlig kan det være en inspiration for dig og andre kulturelle institutioner og organisationer til at tage skridtet mod en mere bæredygtig fremtid.
Foreningen Ballhaus har fået den fornøjelse at blive udvalgt til kurset: ITER – en forkortelse for International Touring and Environmental Responsibility. Kort forklaret ruster kurset forskellige kulturelle organisationer og individer til at kunne engagere sig i klimadiskussionen. I denne blog vil jeg dele min oplevelse af kurset løbende, og forhåbentlig kan det inspirere andre kulturelle institutioner og organisationer til at tage skridtet mod en mere bæredygtig fremtid. I Ballhaus har vi ikke nødvendigvis et konkret mål, vi vil opnå efter kurset, men vi ønsker at få mere viden, blive mere bevidste, få værktøjer og derefter handle på det.
Organisationen Julie’s Bicycle (i samarbejde med Statens Kunstfond og Arts Council England) varetager kurset. Julie's Bicycle er en britisk non-profit organisation, der arbejder med at fremme bæredygtighed inden for kunst og kultur. De hjælper kulturelle institutioner med at reducere deres miljøpåvirkning ved at tilbyde ressourcer, værktøjer og rådgivning. Organisationen blev grundlagt i 2007 af Alison Tickell og er opkaldt efter en ven, Julie Harris, der kæmpede for miljøsagen. Julie's Bicycle spiller en vigtig rolle i at skabe bevidsthed og handling omkring bæredygtighed i kunstverdenen.
Hvis man vil vide lidt mere om Julie’s Bicycle kan man tjekke deres hjemmeside ud her: www.juliesbicycle.com
Første session – Introduktion
I den indledende session af kurset fik vi en introduktion til forløbet og fik også mulighed for at kort præsentere os selv. I kurset er der mange deltagere, så det blev en kort og effektiv gennemgang af de forskellige organisationer. Dog fik vi mulighed for at komme ud i grupper og høre lidt mere om hinanden.
Julie’s Bicycle præsenterede sig i dybden og jeg fik et lidt bedre indblik i det arbejde, de har udført gennem årene.
Anden & Tredje session – Transport part 1 + 2
I de to efterfølgende sessioner var der fokus på at rejse rundt med en produktion.
I første del af sessionen fik vi en introduktion af Richard Phillips (Climate Change and Sustainability specialist ansat ved Julie’s Bicycle), og vi diskuterede det at være på tour og dens indvirkning.
Mural (en app) blev brugt som et redskab til at samle inputs og noter fra deltagerne. App’en bruges i alle sessioner under gruppearbejdet.
Derefter fik vi nogle spørgsmål, som skulle fremprovokere diskussioner. Diskussionerne var meget interessante, og det blev tydeligt, at vi kommer fra mange forskellige steder - både geografisk, i vores individuelle jobopgaver men specielt i vores udfordringer. Vi kæmper hver især med forskellige problematikker inde for bæredygtighed i transport.
De forskellige faktorer, som har indflydelse på bæredygtigheden, er bl.a. transport af musikere, instrumenter, kostumer, scenografi og elektronisk udstyr. Men hvad der ofte bliver glemt er - transport af publikum. Derudover er der kost og logi, som ofte kræver mere strøm, og holdet, som er afsted, producerer også mere affald i form af bl.a. plastik, madspild etc.
Under vores diskussioner, blev det klart for mig, at vi som kunstnere har en enorm indflydelse på samfundet, og selvom vi som konstitution ikke bærer det store læs i forhold til påvirkning af miljøet, har vi et enormt ansvar. Kultur bliver formet af kunst, og kunst bliver formet af mennesker - os.
I anden del blev strategier præsenteret til at håndtere CO2-aftrykket ved rejser. Udover strategier og metoder fik vi også konkrete værktøjer til at kunne måle vores aftryk. Der kom også et mere menneskelige aspekt med i denne del af kurset, som jeg fandt interessant. For at kunne forbedre sit aftryk på miljøet, skal man skal være observant, udvikle sig, sætte spørgsmålstegn til, hvad man gør og ikke gør. Men samtidig, er det en udvikling, hvor man ikke kan være perfekt, og det skal man lære at acceptere.
Følg med i min oplevelse af kurset ved at tjekke hjemmesiden løbende...